Erityinen tuki ammatillisessa koulutuksessa


Erityisestä tuesta

Opiskelijan erityisen tuen tarpeen määrittely tapahtuu aina yksilöllisesti: mikään yksittäinen syy, testitulos tai diagnoosi sinänsä ei aiheuta automaattisesti erityisen tuen tarvetta vaan tarpeen arviointi tapahtuu suhteessa opiskelijan kokonaistilanteeseen ja voimavaroihin, opiskeltavaan alaan ja tutkinnon perusteisiin sekä oppimisympäristön mahdollisuuksiin huomioida ja tukea monenlaisia opiskelijoita.

Henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan kuvataan opiskelijan erityisen tuen tarve pedagogisesta näkökulmasta eli millaisia pedagogisia tuen tarpeita opiskelijalla on. Toisaalta opiskelijan tuen tarpeet voivat liittyä myös yksilökohtaisen opiskeluhuollon palvelujen tarpeeseen, eikä niinkään pedagogiseen erityiseen tukeen. Enenevissä määrin on myös opiskelijoita, jotka tarvitsevat sekä monipuolista erityistä oppimisen ja opiskelun tukea että yksilökohtaisen opiskeluhuollon palveluja.

Tuen tarpeiden ja opiskelun suhdetta kuvaa mm. Opiskelukykymalli. Opiskelukyky on opiskelijan työkykyä. Malli pohjautuu työkyvyn määrittelyihin, jossa keskeistä on yksilön ja ympäristön välinen suhde. Opiskelukyky on yhteydessä oppimistuloksiin, opiskelijan hyvinvointiin ja opintojen sujuvuuteen.

Oppimista ja opiskelua voidaan tarkastella myös toimintakyvyn näkökulmasta. Toimintakyvyllä tarkoitetaan yksilön kykyä selviytyä itselle merkityksellisistä ja välttämättömistä jokapäiväisen elämän toiminnoista - työstä, opiskelusta, vapaa-ajasta ja harrastuksista, itsestä ja toisista huolehtimista - siinä ympäristössä, jossa hän elää. Toimintakyky jaotellaan perinteisesti fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaalisen toimintakykyyn. Nykyisin tätä on täydennetty myös kulttuurinen toimintakyky -käsitteellä. Ammatillisessa koulutuksessa opiskelee enenevissä määrin opiskelijoita, joilla on erilainen äidinkieli ja kulttuuritausta.

ICF -luokitus on yksi toimintakykyyn perustuvasta lähestymistavasta (mm. https://www.thl.fi/fi/web/toimintakyky). Etenkin vaativan erityisen tuen piirissä hyödynnetään toimintakykymäärittelyä, josta esimerkkinä on Ammattiopisto Luovin kehittämä Ruori -työkalu.

Ammatillinen koulutus tapahtuu entistä enemmän työpaikoilla. Tuolloin työkykymallien hyödyntäminen antaa lisäjäsennystä erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden tuen tarpeiden kartoittamiseen. Työkyky tarkoittaa yksinkertaistettuna toimintakykyä suhteutettuna työn vaatimuksiin ja kykyä selviytyä oman tai vastaavan ammatin tehtävistä vallitsevalla normitasolla.

Lisätietoa opiskelijoiden erityisen tuen tarpeista ja oppimisvaikeuksista kertovat seuraavat videot ja artikkelit:

OPH Henkilökohtaistaminen

https://minedu.fi/documents/1410845/4297550/OKMhenkilokohtaistaminen151217.jpg/6ae7e57a-b323-4ad3-8f42-1be188a9c414?t=1513347040073

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita