Hakeutuminen

 

Ammatillisiin opintoihin hakeutumisen ohjausta toteutetaan koko lukuvuoden aikana suunnaten sitä eri hakijaryhmille. Koulutuskeskus Jedun toimipisteet ottavat vastaan vierailijoita, jotka haluavat tutustua koulutukseen. Opinto-ohjaajat ja/tai tutoropiskelijat vierailevat yläkouluissa ja vanhempainilloissa kertomassa koulutusmahdollisuuksista. Lisäksi järjestetään erillisiä koulutuskokeiluja ja tiedotustilaisuuksia mm. ammateista, ammatillisista opinnoista ja ammattilukiosta nuorille, huoltajille, peruskoulun opettajille ja opinto-ohjaajille. Eri paikkakunnilla järjestetään avointen ovien päiviä ja lisäksi osallistutaan erilaisiin yleisötilaisuuksiin, tapahtumiin ja messuihin.

Ammatilliseen perustutkintokoulutukseen hakeudutaan valtakunnallisen toisen asteen oppilaitosten yhteishaun kautta. Osassa perustutkintoja järjestetään pääsy- ja soveltuvuuskokeita. Lisäksi on mahdollista, että järjestetään lisähaku. Muille kuin yhteishaun kautta hakeville on voimassa jatkuva haku.

Hakeutumisvaiheen ohjauksen tavoitteena on auttaa hakijaa löytämään hänen tarpeisiinsa sopiva koulutus. Peruskoulun päättäneet ja ilman tutkintoa olevat ohjataan hakeutumaan koulukseen, jonka tavoitteena on perustutkinto. Aiemmin hankittu osaaminen otetaan huomioon koulutuksen valinnassa. Jos hakijalla on tarve täydentää tai syventää ammatillista osaamistaan, hän voi hakeutua suorittamaan perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoa tai joitakin tiettyjä tutkinnon osia. Kun hakija on varma siitä, mihin hän haluaa hakea, siirrytään varsinaiseen hakuvaiheeseen. Hakija hakee opiskelupaikkaa ja Jedussa tehdään päätös opiskelijaksi ottamisesta.

Jatkuvassa haussa on hyvä selvittää hakijan opintojen aikainen toimeentulo. Jos hakija on työtön ja TE-toimiston asiakas, tulee hakijan sopia koulutukseen hakeutumisesta TE-toimiston virkailijan kanssa ennen hakemista. Tällöin selvitetään koulutusmuoto ja mahdollinen taloudellinen tuki opintojen aikana.

Jos hakijan äidinkieli on muu kuin suomi, hänen on osallistuttava (maksuttomaan) kielikokeeseen (koskee myös harkintaan perustuvan haun kautta hakevaa opiskelijaa). Kielikoe sisältää kirjallisen ja suullisen osuuden. Kielikokeesta ja kielitaidon osoittamiseen liittyvistä asioista on 1.1.2013 astunut voimaan OKM:n asetus 4/2013 opiskelijaksi ottamisen perusteista ammatillisessa koulutuksessa.

Jedussa  voidaan ottaa opiskelijoita koulutuksiin harkinnan perusteella. Tällöin valinta tehdään valintapistemääristä riippumatta. Harkintaan perustuvan valinnan syitä ovat oppimisvaikeudet, sosiaaliset syyt, koulutodistusten puuttuminen tai todistusten vertailuvaikeudet tai tutkinnon suorittamiseen riittämätön tutkintokielen kielitaito.

Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa sitä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai työssäoppimiseen, jos valtioneuvoston asetuksessa (1032/2011, muutettu 799/2014) määrätyssä sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa opintoihin liittyvät turvallisuusvaatimukset sitä edellyttävät ja jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa. Näiden ns. SORA-säädösten nojalla Jedussa voidaan puuttua tilanteisiin, jotka liittyvät opiskelijan soveltumattomuuteen ja turvallisuuteen. Tavoitteena on parantaa potilas- ja asiakasturvallisuutta, liikenteen turvallisuutta, alaikäisten turvallisuutta, opiskelu- ja työyhteisön turvallisuutta sekä yksittäisen opiskelijan oikeusturvaa. SORA-säädökset astuivat voimaan 1.1.2012. Lainsäädäntö koskee muun muassa opiskeluoikeuden peruuttamista ja palauttamista, opiskelijaksi ottamisen esteitä sekä huumausainetestausta ja kurinpitoa.

Opiskelijaksi ottamisen esteenä voivat olla:

  • sellaiset psyykkiset sairaudet, jotka estävät käytännön tehtäviin tai työssäoppimiseen osallistumisen, kuten ajankohtainen hoitamaton psykoosi tai vaikea toimintakykyä laskeva masennus

  • sellaiset fyysiset sairaudet, kuten tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet tai vammat sekä krooniset ihottumat, jotka rajoittavat toimintakykyä siinä määrin, että estävät käytännön tehtävissä tai työssäoppimisessa toimimisen

  • veriteitse tarttuva sairaus, joka saattaa rajoittaa käytännön tehtäviin tai työssäoppimiseen sijoittumista tai

  • päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus

Oikeus opiskella on ensisijainen. Koulutuskeskus Jedussa on kaikin keinoin pyrittävä poistamaan esteet koulutukseen pääsyn tieltä. Opiskelijaksi hakeutuvan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei periaatteessa voi olla este opiskelijaksi ottamiselle. Terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä puute voi estää opiskelijaksi ottamisen vain silloin, kun opintoihin liittyviä turvallisuusvaatimuksia ei voida täyttää eikä estettä voida kohtuullisin toimin poistaa.

Esteiden poistamisen keinoja ovat esimerkiksi opiskelijahuollon palvelut, apuvälineet, henkilökohtainen avustaja, erityisopetus, erityiset opetusjärjestelyt sekä muu tuki ja ohjaus. Jedussa arvioidaan, mitkä ovat esteiden poistamisen kohtuulliset toimet.

Jos Jedussa ei ole tarjolla hakijan tarpeita vastaavaa koulutusta tai opiskelija ei saa hakemaansa paikkaa, Jedulla on velvollisuus ohjata hakija toisen koulutuksen järjestäjän tai muiden palveluiden piiriin. Jos opiskelija haluaa perustelluista syistä vaihtaa tutkintoa tai koulutusta tai keskeyttää aloittamansa opinnot, Jedulla on velvollisuus selvittää opiskelijan kanssa, mikä muu koulutus voisi vastata hänen tarpeitaan tai ohjata hänet muiden palveluiden asiakkaaksi.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita