Opiskelijaksi ottaminen ja ohjauksen tarve
Koulutuskeskus Jedu vahvistaa opiskelijaksi ottamisen, kun esteettömyys ja alkuperäiset todistukset on tarkistettu. https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2011/20110951
Opiskelijalla on oikeus saada opinto-ohjausta ja muuta ohjausta tarpeidensa mukaisesti. Ohjaus- ja tukitoimet suunnitellaan henkilökohtaistamisessa ja kirjataan henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan eli HOKSiin. Opiskeluhuollon toimijat ovat tarvittaessa mukana HOKSin laatimisessa. HOKSiin kirjataan myös opiskelijan urasuunnitelma. Henkilökohtaistamisessa suunnitellaan myös opiskelijan tarpeesta lähtevät opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot, kuten kielitaidon kehittämisen tuki sekä kielellisten, matemaattisten, tietoteknisten taitojen ja opiskelutekniikoiden tukeminen. (Laki ammatillisesta koulutuksesta 2017, § 61) https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170531
Opiskelijan ohjaus on kokonaisvaltaista: se ottaa huomioon tunteet ja tunnistaa ohjattavan voimavarat, arvot ja oletukset. Hyvä ohjaus lähtee opiskelijan arkikokemuksista ja korostaa hänen vastuullisuuttaan oman elämänsä määrittelijänä. Osuvasta ohjauksesta oikeaan aikaan on hyötyä opiskelijalle, organisaatiolle ja koko yhteiskunnalle.
Opintojen alussa opiskelija perehdytetään muun muassa Wilman ja sähköpostin käyttöön, oppilaitoksen toimintatapoihin ja järjestyssääntöihin. HOKSin laadinta alkaa yhdessä Jedun määräämän henkilön kanssa. Opiskelijan edun mukaista on kartoittaa hänen lähtötasonsa mm. matematiikassa ja kielissä. Koulutuksen alkuvaiheessa kartoitetaan opiskelijan oppimistyylit sekä opiskeluvalmiudet, samoin kuin opiskelumotivaatio ja elämäntilanteelliset tekijät. Oppimisvaikeuksien lisäksi pyritään löytämään opiskelijan vahvuudet, ja tuetaan opiskelijaa oppimaan omalla tyylillään ja hyödyntämään vahvuuksiaan.
109 §
Tietojensaantioikeus opiskelijaa koskevissa asioissa
(https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170531#Pidp450621248)
Työ- ja elinkeinotoimistolla, työ- ja elinkeinohallinnon asiakaspalvelukeskuksella, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksella ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten sekä työ- ja elinkeinotoimistojen kehittämis- ja hallintokeskuksella on oikeus saada salassapitosäännösten ja muiden tiedon saantia koskevien rajoitusten estämättä maksutta työvoimakoulutuksen toimeenpanossa välttämättömät tiedot työvoimakoulutusta järjestävältä koulutuksen järjestäjältä.
Työvoimakoulutusta järjestävällä koulutuksen järjestäjällä on oikeus saada salassapitosäännösten ja muiden tiedon saantia koskevien rajoitusten estämättä maksutta työ- ja elinkeinotoimistolta, työ- ja elinkeinohallinnon asiakaspalvelukeskukselta ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta opiskelijaa koskevat tiedot, jotka ovat välttämättömiä koulutuksen järjestämiseksi.
Koulutuksen järjestäjällä on salassapitosäännösten estämättä velvollisuus viipymättä ilmoittaa Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain (559/1994) ja sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain (817/2015) sekä niiden nojalla annettujen säännösten edellyttämät tiedot suoritetuista tutkinnoista.
Opiskelijan terveydentilaa ja toimintakykyä koskevia ja tehtävien hoidon kannalta välttämättömiä tietoja on tiedon haltijalla salassapitosäännösten estämättä oikeus antaa:
1) oppilaitoksen rehtorille tai johtajalle ja oppilaitoksen turvallisuudesta vastaavalle muulle henkilölle opiskelun turvallisuuden varmistamiseksi;
2) opinto-ohjauksesta vastaaville henkilöille muihin opintoihin ja tukipalveluihin ohjaamista varten;
3) opiskeluterveydenhuollosta vastaaville henkilöille opiskelijan terveyden ja turvallisuuden varmistamiseksi ja tarvittaviin tukitoimiin ohjaamista varten;
4) työpaikalla järjestettävästä koulutuksesta vastaaville henkilöille opiskelijan sekä työpaikan henkilöstön ja asiakkaiden turvallisuuden varmistamiseksi; sekä
5) poliisille ja koulutuksen järjestäjän edustajalle, joka on ensisijaisessa vastuussa turvallisuusuhan selvittämisestä, välittömän turvallisuusuhan arvioimiseksi tai jos opiskelijan todetaan terveydentilan arvioinnissa olevan vaaraksi muiden turvallisuudelle.
Tässä laissa tarkoitettuja tehtäviä hoitavalla on salassapitovelvollisuuden estämättä oikeus ilmoittaa poliisille henkeen tai terveyteen kohdistuvan uhkan arviointia ja uhkaavan teon estämistä varten välttämättömät tiedot, jos hän tehtäviä hoitaessaan on saanut tietoja olosuhteista, joiden perusteella hänellä on syytä epäillä jonkun olevan vaarassa joutua väkivallan kohteeksi
Erityinen tuki
Opiskelijalla on oikeus erityiseen tukeen, jos hän oppimisvaikeuksien, vamman, sairauden tai muun syyn vuoksi tarvitsee pitkäaikaista tai säännöllistä oppimisen ja opiskelun tukea. Erityisen tuen tavoitteena on mahdollistaa, että opiskelija saavuttaa ammatillisen tutkinnon tai valmentavan koulutuksen perusteiden mukaisen osaamisen. Henkilökohtaisessa osaamisen kehittämissuunnitelmassa sovitaan opiskelijalle tarjottavan erityisen tuen sisällöstä ja erityisen tuen tarpeen mukaisista toimenpiteistä osaamisen hankkimisen aikana.
Opiskelijalle tilapäisesti annettavaa erityistä oppimisen tukea ja ohjausta ei katsota erityiseksi tueksi. Erityistä tukea saavan opiskelijan erityisen tuen tarpeet vaihtelevat. Opiskelijalla voi olla jokin oppimisvaikeuksia aiheuttava seikka, joka edellyttää pedagogista tukea, tai sellainen vamma tai sairaus, joka edellyttää muita erityisiä opetus- ja opiskelujärjestelyjä oppimisen ja opiskelun mahdollistamiseksi.
Ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa voidaan tarvittaessa mukauttaa arviointia tai poiketa ammattitaitovaatimuksista ja osaamistavoitteista, jos se on opiskelijan henkilökohtaiset tavoitteet ja valmiudet huomioon ottaen välttämätöntä. Tutkinnon perusteissa määrätään, mikäli joiltakin osin osaamisen arvioinnin mukauttaminen tai ammattitaitovaatimuksista tai osaamistavoitteista poikkeaminen ei ole mahdollista. Ammatillisen koulutuksen järjestäjien tulee suunnitella ja toteuttaa opiskelijan tarvitsema erityinen tuki.
Erityisestä tuesta ja poikkeamisesta päättäminen 68 §
Koulutuksen järjestäjä päättää opiskelijalle annettavasta erityisestä tuesta ja osaamisen arvioinnin mukauttamisesta sekä ammattitaitovaatimuksista tai osaamistavoitteista poikkeamisesta. Opiskelijaa ja tämän huoltajaa tai laillista edustajaa tulee kuulla ennen päätösten tekemistä.
Henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan kirjataan opiskelijalle tarjottavan erityisen tuen sisältö, osaamisen arvioinnin mukauttaminen sekä ammattitaitovaatimuksista tai osaamistavoitteista poikkeaminen.
Erityinen tuki ammatillisessa koulutuksessa:
https://eperusteet.opintopolku.fi/eperusteet-service/api/dokumentit/4637898
Urasuunnittelu
Oppilaitoksessa urasuunnittelutaitojen opettaminen ja oppiminen lisäävät opiskeluun osallistumista ja sitoutumista, parantavat oppimiskykyä ja opintojen edistymistä sekä edistävät työelämään siirtymistä, työelämässä etenemistä, lisäopintoihin hakeutumista ja työllistymistä.
Hakeutumisvaiheessa
• kartoitetaan hakijan lähtötilanne ja ohjataan häntä hakemaan tarpeitaan parhaiten vastaaviin opintoihin.
Opintojen alussa
• autetaan opiskelijaa suunnittelemaan opintojaan urasuunnitelman tavoitteiden mukaisesti.
Suunnitelmaa päivitetään opintojen aikana.
Opintojen aikana
• tuetaan opiskelijan persoonallisuuden kasvua ja huomioidaan se urasuunnittelussa
• päivitetään urasuunnitelmaa opiskelijan työelämästä saamien kokemusten perusteella
• kehitetään ja ylläpidetään opiskelijan urasuunnittelutaitoja
• tiedotetaan opiskelijoille mahdollisuuksista hankkia osaamista kansainvälisesti, esimerkiksi työskentelemällä ulkomailla.
Opintojen loppuvaiheessa
• ohjataan opiskelijaa jatko-opintoihin ja työelämään siirtymisessä
* kerrotaan opiskelijalle mahdollisuuksista jatkaa opintoja tai työskennellä ulkomailla.
Elinikäisellä ohjauksella tarkoitetaan toimia, joiden avulla kaikenikäiset pystyvät missä tahansa elämänvaiheessa
• tunnistamaan kykynsä, osaamisensa ja kiinnostuksensa,
• tekemään mielekkäitä koulutukseen ja ammattiin liittyviä päätöksiä ja
• hallitsemaan yksilöllistä kehityskaartaan koulutus, työ- ja muussa ympäristöissä, joissa valmiuksia opitaan ja käytetään.