OPOn työkalupalkki

 ( https://www.avosto.net/kori/peavy/peavy.htm tähän)

Linkistä löytyvät harjoitukset pohjautuvat Peavyn ajatuksiin, ja taustalla on sosiodynaamisen ohjauksen malli. Näitä harjoituksia voi käyttää esim. yksilöohjauksessa tai sitten niitä voi antaa opiskelijalle itsenäisesti mietittäväksi ja niiden avulla voi kehittää itseään tai luoda uusia polkuja.


JATKA LAUSEITA - KORTIT

Kortit ovat pinossa ylösalaisin. Nämä lauseet ovat tulevaisuutta pohtivia lauseita.

Ohjaaja korostaa opiskelijoille, että lauseisiin vastattaisiin pohtien tulevaisuutta eikä nykyhetkeä. On myös tärkeää korostaa, että lauseita jatketaan nopeasti, liikaa miettimättä, ensimmäisten mielikuvien perusteella.

Kaikkiin lauseisiin ei ole ehkä helppo vastata, mutta niitä on useampi, jolloin löytyy myös sellaisia lauseita, jotka ovat helpompia jatkaa. Lauseiden jatkamiseen ei ole oikeita tai vääriä vastauksia. Ohjaajan on hyvä korostaa tätä opiskelijoille.

Opiskelijat ovat pareittain tai pienissä ryhmissä, jossa vuorollaan opiskelija valitsee korteista yhden näkemättä lausetta. Hän jatkaa lausetta, seuraavan kortin nostaa toinen ja hän jatkaa lausetta. Näin opiskelijat joutuvat pohtimaan omaa tulevaisuuttaan, millaiseksi he sen kuvittelevat ja millaisia asioita he siitä nostavat esiin.

Opiskelijat asettavat kortit eteensä pöydälle sitä mukaa, kun ne ovat käyty läpi.

Kaikki kortit käydään läpi, vain toinen vastaa yhteen korttiin.

Mieluiten...

Jos uskaltaisin...

Luonteeltani olen...

Tulevaisuus...

En ainakaan...

Uskoakseni olen hyvä...

Inhoan...

Viihtyisin työssä, jossa...

Muutaman vuoden kuluttua...

Epäilen...

Onnellisin olisin, jos...

Seuraavaksi...

Olen joskus ajatellut...

Jos voisin tehdä mitä vaan...

Olisin/olen valmis...

Haaveilen, että...

Tärkeintä minulle on...

Tulevassa työssäni en halua...

Jaksaisin...

Jos voittaisin suuren lottovoiton...

Haluaisin päästä...

Innostun...

Saan voimaa/energiaa...

Mahdollisia esteitä...

Vahvuuteni on /vahvuuksiani ovat...

Arvostan...

En ymmärrä...

Uskon...

Toisinaan tuntuu...

Haluaisin oppia...

Rakastan...

Tulevassa työssäni haluaisin...

Kaikesta huolimatta...

En koskaan voisi...

Paineen alla minä... 


Koulutusvaihtoehtojen kartoittaminen

Ammatillisessa koulutuksessa voi suorittaa perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja. Opiskelija voi opiskella koko tutkinnon tai tutkinnon osia omien tarpeidensa mukaan. Tarjolla on myös erilaisia valmentavia tai ammatillista osaamista kehittäviä koulutuksia, esimerkiksi erilaisia pätevöitymis- ja korttikoulutuksia sekä ammatilliseen koulutukseen valmentavaa VALMA-koulutusta ja työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa TELMA-koulutusta.

VALMA-koulutus mahdollistaa eri koulutusaloihin ja ammatteihin tutustumisen sekä joustavan siirtymisen ammatillisiin opintoihin. Opiskelijoita tuetaan yksilöllisellä ohjauksella hakeutumaan sopivaan koulutukseen. https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/2910073/ops/tiedot

Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus (TELMA) on tarkoitettu laajempaa erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille. Koulutuksen tavoitteena on edistää työ- ja toimintakykyä, mielekkään työn tai työtoiminnan löytymistä, arjen taitojen oppimista ja mahdollisimman itsenäistä elämää. https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/2910079/ops/tiedot

Koulutuksen järjestäjä ohjaa koulutuksesta kiinnostuneen hakijan hänen tavoitteitaan ja urasuunnitelmiaan edistävään koulutukseen ja keskustelemaan työnantajan/työnantajien kanssa. Lisäksi koulutuksen järjestäjä ohjaa rekrytoinnista tai henkilöstönsä kouluttamisesta kiinnostuneen työnantajan hyödyntämään erilaisia koulutusmahdollisuuksia ja keskustelemaan kiinnostuneen hakijan/hakijoiden kanssa sekä varmistaa asiointiprosessien asiakaslähtöisen toimivuuden.

Koulutukseen voi hakea jatkuvassa haussa joustavasti, silloin kun siihen on tarve. Lisäksi keväisin järjestetään yhteishaku, joka on tarkoitettu erityisesti peruskoulun päättäville.

Opiskelijaa tuetaan koulutuksen valinnassa ja opintojen sisällön suunnittelussa, jotta hän voi työllistyä ja edetä urallaan. Urasuunnittelu onkin keskeinen osa ohjausta opintojen aikana. Opinto-ohjauksella tuetaan sujuvia siirtymiä opintojen, työelämän ja muun elämän välillä.


https://ammatinvalinta.fi/wp-content/uploads/2013/09/ammatinvalinta_luonnekortit.pdf

Työpaperi 1: Harjoitus

1. Kirjoita alle 5-10 sanaa (adjektiivia) joiden uskot kuvaavan jotakin puolta itsestäsi tai jotakin ominaisuuttasi. (5 min.)

2. Keskustele parisi kassa siitä, mitä kukin sanoista sinulle merkitsee ja mitä niistä sinulle seuraa. Miten sinusta tuli tällainen? Haluaisitko vahvistaa näitä ominaisuuksiasi tai muuttaa niitä? Miten nämä ominaisuudet vaikuttavat työntekoosi tai ihmissuhteisiisi? (10 min.)

Havainnot keskustelun pohjalta (muistiinpanoja itselle):

Työpaperi 2: Harjoitus

3. Kirjoita 3-5 sanaa lisää: sanoja, jotka kuvaavat sitä, millainen haluaisit olla tulevaisuudessa työntekijänä. Nämä uudet sanat eivät korvaa vanhoja, vaan tuovat jotain lisää kuvana itsestäsi, kuka olet ja kuka haluaisit olla. (5 min.) Kuvaavat sanat:

4. Keskustele parisi kanssa siitä, kuinka voisit vahvistaa näitä ominaisuuksiasi? Miten nämä ominaisuudet vaikuttavat sinuun työntekijänä? (10 min.)

Havainnot keskustelun pohjalta (muistiinpanoja itselle):



Ympyröi sanat, jotka kuvaavat unelmatyötäsi



Uraohjaajan työkalupakki

https://uraohjaajantyokalupakki.wikispaces.com/

Uraohjaajan työkalupakki on tarkoitettu henkilöille, jotka toimivat ohjaajina ammatin- ja koulutusvalinnan sekä uraan ja työllistymiseen liittyvien kysymysten parissa. Sivuston on tuottanut Kiipulan ammattiopisto verkostojen kanssa mm. Oppisopimuskoulutuksen ennakkojakso - hankkeessa sekä Kiipulan asiantuntijapalveluiden järjestämässä Uraohjauksen koulutuksessa. Työkalupakkiin on kerätty hyvin harjoitteita eri ohjauksen teoreettisista viitekehyksistä ja sitä voidaan käyttää niin ryhmä kuin yksilöohjauksessa.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita