Osaamisen osoittaminen ja arviointi
Tutkinnon osien edellyttämä ammattitaito ja osaaminen osoitetaan tekemällä käytännön työtehtäviä aidoissa työtilanteissa ja työprosesseissa (näyttö). Näyttö suunnitellaan ja toteutetaan yksilöllisesti tutkinnon osittain. Näytössä opiskelija osoittaa, miten hyvin hän on saavuttanut tutkinnon perusteissa määritellyn keskeisen ammattitaidon tai osaamisen. Näyttöympäristön tulee olla sellainen, että se mahdollistaa tutkinnon osassa määrätyn osaamisen osoittamisen.
Yhteisten tutkinnon osien suorittamiseksi vaadittava osaaminen voidaan tarvittaessa osoittaa myös muulla tavoin. Yhteisissä tutkinnon osissa arviointi tehdään osa-alueittain. Ammatillisen tutkinnon osan näyttöön voidaan sisällyttää osaamisen osoittaminen myös yhteisestä tutkinnon osasta tai sen osa-alueesta.
Valmentavan koulutuksen osien suorittamiseksi vaadittava osaaminen osoitetaan muulla tavoin kuin näytössä.
Osaamisen arviointi
Osaamisen arvioinnilla annetaan tietoa opiskelijan osaamisesta, varmistetaan ammattitaitovaatimusten ja osaamistavoitteiden saavuttaminen sekä kehitetään edellytyksiä itsearviointiin. Jedussa laaditaan suunnitelma osaamisen arvioinnin toteuttamisesta tutkinto- tai koulutuskohtaisesti. Opiskelijalle on annettava mahdollisuus suoritustensa itsearviointiin. Itsearviointi ei vaikuta osaamisen arviointiin tai siitä annettavaan arvosanaan.
Osaamisen arviointia voidaan mukauttaa, jos opiskelijalle on tehty erityisen tuen päätös. Tällöin HOKSiin kirjataan henkilökohtaiset arviointikriteerit. (Laki ammatillisesta koulutuksesta 2017, Osaamisen arviointi §53) https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170531
Jos osaamisen arviointia on mukautettu taikka ammattitaitovaatimuksista tai osaamistavoitteista on poikettu, osaamista arvioidaan vertaamalla sitä opiskelijan henkilökohtaisessa osaamisen kehittämissuunnitelmassa asetettuihin tavoitteisiin. Osaamisen arvioinnin perusteella arvioijat antavat osien arvosanat osaamisen arviointiasteikon mukaisesti. (Asetusluonnos: arviointiasteikko 1-5)
Koulutuskeskus Jedussa nimetään kaksi arvioijaa, joista toinen on opettaja ja toinen työelämän edustaja. Arvioijat toteuttavat arvioinnin ja päättävät arvioinnista tutkinnon osittain. Arvioijilla tulee olla riittävä ammattitaito ja osaaminen arviointiin sekä riittävä perehtyneisyys arviointiin ja tutkinnon perusteisiin. Jedussa tulee huolehtia, että työelämän edustajat on perehdytetty osaamisen arviointiin.